Jaarstukken 2018

Ruimtelijke ontwikkeling

Economie, Toerisme, Natuur

Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen
Vakmanschap/Ondernemerschap
We stimuleren het totstandkomen van opleidingen en (aansluitende) werkgelegenheid gericht op vakmanschap (Metaalvakschool, Groen Onderwijs Centrum). Werkgevers worden hierbij betrokken. We werken in Holland Rijnland samen en nemen deel aan diverse overlegplatformen als Het Groene Hart Werkt en het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid. Wederom heeft Nieuwkoop een bijdrage geleverd aan 'de techniek driedaagse', georganiseerd vanuit het netwerk onderwijs en het bedrijfsleven. In de Greenport Aalsmeer, waar onze gemeente de portefeuille Onderwijs heeft, wordt ingezet op een betere aansluiting tussen het groenonderwijs (Wellant college) en de praktijk.

Glastuinbouw
De visie Greenport Aalsmeer 2015-2025 hanteren wij als kader bij nieuwbouw, herstructurering en sanering van glastuinbouw. De visie is vertaald in een uitvoeringsagenda van de Greenport. Er zijn onder meer actiepunten benoemd om de ondernemers te helpen bij de modernisering en verdere verduurzaming van hun bedrijf in het bijzonder en de glastuinbouwgebieden in het algemeen. In de tweede helft van 2018 is met LTO Glaskracht gesproken over de categorie 4 gebieden in Nieuwkoop (maatwerkgebieden). Er zijn procesafspraken gemaakt over de wijze waarop deze gebieden zullen worden benaderd. Totdat er duidelijkheid is over de wijze van bestemmen van deze gebieden, zullen ze behouden blijven als concentratiegebieden.
Op 12 juli 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met de (verbeterde) Visie herontwikkeling Paradijsweg en nota van uitgangspunten voor het opstellen van het bestemmingsplan teneinde de glassanering hier mogelijk te maken. Naast de doelstelling die het mogelijk maakt voor eigenaren om hun bedrijven te stoppen of te verplaatsen worden de recreatiemogelijkheden op en langs de Langeraarse plassen vergroot. De woningbouw is bedoeld om de transformatie van het gebied mogelijk te maken. Ook ontstaat  door realisatie van het plan een bijdrage aan de energietransitie (besparing gasverbruik in kassen en vermindering van bodemdaling door te stoppen met onderbemaling) en de inrichting van natuur.

Ruimte voor ondernemen
We hechten aan ruimte voor ondernemen met zo min mogelijk overheidsbemoeienis, beperkingen en regels. In de eerste plaats door het uitvoeren van de economische actieagenda, waarbij de rapporten van de werkgroepen ‘detailhandel’, ‘ZZP (ondernemersloket)' en ‘Bovenland’ worden betrokken. In de tweede plaats door het uitgeven van bedrijfskavels op Schoterhoek II en door in te zetten op de revitalisering van Bovenland.
Dit heeft in 2018 onder meer geleid tot diverse door en in samenspraak met de ondernemers verrichte onderzoeken en opgestelde actieplannen (Reghthuysplein, Bovenland).

Werken in netwerken
We wenden onze contacten in de regio aan om resultaten te bereiken. Niet alleen in de Rijnstreek of Holland Rijnland maar ook daarbuiten. We brengen daartoe de netwerken in kaart waarbinnen we kansrijk kunnen opereren. Netwerken die leiden tot een betere afstemming en integratie tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs en betere onderlinge samenwerking tussen ondernemers.
Zo hebben wij in Holland Rijnland verband meegewerkt aan de bedrijventerreinstrategie Rijnstreek. Maar ook op lokaal niveau hebben wij onze netwerken aangesproken: denk daarbij aan de activiteiten rondom de centrumdiscussie en het opwaarderen van het Reghthuysplein. Maar ook de oprichting van de BIZ Nieuwkoop en de BIZ Ter Aar. Ook met het traject 'detailhandel in beweging' is veelvuldig met stakeholders overlegd en is samen met ondernemers in een zogenaamde tripartite overleg gewerkt en met de VON.

Toerisme en recreatie
Binnen de samenwerking die er door het Flexibel Meerjarenprogramma Recreatie en Toerisme in de Rijn- en Veenstreek is, is er in 2019 een aantal Nieuwkoopse projecten gefinancierd en met de uitvoering begonnen. Het onderzoek naar de doorsteek van de Drecht, het realiseren van drijvende toiletten op de Nieuwkoopse Plassen en het aanbrengen van remmingswerken in de Meije zijn hier voorbeelden van. Doel van deze projecten is om het recreatief en toeristische aanbod in Nieuwkoop te versterken.
Samen met Nieuwkoop Marketing (voorheen NON) heeft de gemeente in 2018 Nieuwkoop verder op de kaart gezet om toeristen en recreanten te verleiden Nieuwkoop te bezoeken. Zowel op internet als op Social Media is door Nieuwkoop Marketing ingezet op het promoten van Nieuwkoop. Daarnaast is er in 2018 weer een toeristisch magazine verschenen bedoeld voor met name de lokale en regionale bezoeker. Doel daarbij was om meer bezoekers te trekken, meer bestedingen te genereren, mensen langer te laten verblijven in Nieuwkoop en om mensen te prikkelen om Nieuwkoop nog eens te bezoeken (herhaalbezoek).
Nieuwkoop blijft het belang van wandel-, fiets- en vaarroutes onderschrijven. Omdat de meeste bezoekers die Nieuwkoop aandoen dagrecreanten zijn die hier komen wandelen, varen of fietsen, is het onderhouden van routes van groot belang. Dat is in 2018 ook gebeurd. Naast dagrecreanten weten ook steeds meer meerdaagse (verblijfs)toeristen Nieuwkoop te vinden. In 2018 is er een start gemaakt met het toevoegen van verblijfsaccommodaties. Zo is er in Nieuwkoop het eerste dobberhuisje van Zuid-Holland gerealiseerd.

Dorpsplein Noorden
In 2018 is samen met een groot aantal stakeholders gewerkt aan de ontwikkeling van een aantal scenario's voor de verfraaiing van het dorpsplein.

Aankoopcollectie schaats- en mutsenmuseum
Op 12 december 2018 is de helft van de collectie van het Schaats-en Mutsenmuseum 'Koud aan de Dijk" uit de hoef aangekocht van Stichting 'De Zevensprong'. Het gemeentelijk aandeel van de collectie is in bruikleen gegeven aan de Stichting 'De Zevensprong'.

Activiteiten

Activiteit

Realisatie

Uitvoeren Economische Actieagenda

In de tweede helft van 2018 is het actieplan voor het Reghthuysplein afgerond en in december 2018 aan uw raad ter kennisname aangeboden.
Daarnaast heeft uw raad in november 2018 de BIZ 'Ter Aar' vastgesteld. Deze BIZ is daarmee van kracht vanaf 1 januari 2019 en heeft een werkingsduur van
5 jaar.

Doorontwikkeling Ondernemersloket

In de tweede helft van 2018 is verder gewerkt aan het plan van aanpak om te komen tot de doorontwikkeling van het ondernemersloket.

Stimuleren vakonderwijs zoals metaalvakschool en Groen Onderwijscentrum.

In december 2018 heeft de gemeente NIeuwkoop haar bijdrage geleverd aan de techniekdriedaagse. Vanuit de Greenport zijn er meerdere GO cafés georganiseerd.

Uitvoeren visie Paradijsweg natte kant (afhankelijk van besluitvorming over een visie op herontwikkeling).

Eind 2018 is het voorontwerp bestemmingsplan 'Paradijsweg westzijde' ter inzage gelegd.

Nadere uitwerking visie Paradijsweg droge kant - Westkanaalweg

Met de stakeholders (Greenport / LTO Glaskracht / provincie) zijn procesafspraken gemaakt over een gebiedsgerichte uitwerking van deze zgn. categorie 4 gebieden.

Uitgeven kavels Schoterhoek II

Er zijn verschillende bedrijven met een optie op een kavel in Schoterhoek II. Deze opties worden vanaf februari 2019 omgezet in koopovereenkomsten. Juridische levering van grond is gepland vanaf september / oktober 2019.

Implementatie parkmanagement en duurzaamheidsambitie Schoterhoek II

In 2018 zijn veel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd zodat in 2019 kan worden geoogst:
- aanbesteding voor de warmterivier, deel Schoterhoek II in januari 2019
- netwerk operationeel in oktober 2019
- overdracht netwerk aan de bedrijven die lid worden van een coöperatie die belast is met het in stand houden hiervan. Het is aan de coöperatie om het parkmanagement verder vorm te geven.

Uitvoeren flexibel Meerjarenplan Rijn- en Veenstreek

In 2019 heeft de gemeente een actieve rol gespeeld in de uitvoering van het Flexibel Meerjarenplan Recreatie & Toerisme in de Rijn- en Veenstreek. Zowel publieke als private projecten zijn vanuit deze samenwerking gefinancierd. Voorbeelden zijn respectievelijk het onderzoek naar de Doorsteek van de Drecht en de realisatie van de drijvende toiletten op de Nieuwkoopse Plassen.

Faciliteren uitvoering Ideeënboek Geerplas en Langeraarse Plassen

Door de Vereniging Eigenaren Langeraarse Plassen en de dorpsraad van Langeraar is een plan ingediend voor de aanleg van een recreatie-eiland langs het Kerkpad met onder andere een klein strandje en een ligweide, een aanlegsteiger voor bootjes en een toiletvoorziening. Besluitvorming wordt voorbereid.
Rijnland, Staatsbosbeheer en Nieuwkoop hebben ook in 2018 samengewerkt aan het op orde brengen van de Geerpolder. Naast de scheiding van de water peilen is een wandelpad gemaakt, waardoor het mogelijk is geworden om een wandeling door het natuurgebied te maken. Het pad voert onder meer langs het Reigersbos.

Faciliteren Nieuwkoop Marketing

De gemeente heeft de inspanningen van Nieuwkoop Marketing (voormalig NON) ook in 2018 gefaciliteerd met het tweede deel van de toegezegde bijdrage van € 50.000,- Met het verkregen budget van de gemeente heeft Nieuwkoop Marketing Nieuwkoop gepromoot, onder meer via het Nieuwkoop Magazine en via campagnes op Internet en Social Media. De vernieuwd ingerichte website wordt steeds beter bezocht (stijgend aantal bezoekers).

Faciliteren planvorming rondom recreatief toeristisch knooppunt Aarweide (Schilkerhaven).

Juli 2018 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente, de provincie en initiatiefnemer (onder meer voor de ontsluiting van het plangebied Schilkerhaven). Initiatiefnemer zal daarnaast nog de nodige onderbouwing moeten leveren voordat een principestandpunt kan worden ingenomen.

Faciliteren initiatief Drechtdoorsteek

In navolging op het kansenonderzoek Drechtdoorsteek is een vervolgproces marktverkenning uitgevoerd. Binnen dit  vervolgproces zijn de mogelijke samenwerkings- en financieringsmodellen in kaart gebracht.
Vanuit het Flexibel Meerjaren Plan (FMP) zijn middelen in de vorm van cofinanciering toegekend aan het project Drechtdoorsteek.

Volgen en ondersteunen ontwikkeling EHS (inmiddels NNN – Netwerk Natuur Nederland), met name Ruygeborg II

Nieuwkoop is ambtelijk en bestuurlijk vertegenwoordigd in alle gebiedsprocessen rond (nieuwe) natuurontwikkeling..

Kern Nieuwkoop

In de tweede helft  van 2018 is samen met de stakeholders (BIZ Reghthuysplein) gewerkt aan een actieplan voor het Reghthuysplein en omgeving. Dit actieplan is u ter kennisname toegezonden. Dit actieplan en de bevindingen / resultaten van diverse onderzoeken (waaronder een consumentenonderzoek) zullen worden meegenomen in de op te stellen detailhandelsnota. Ondertussen is de BIZ zelf gestart met het (in samenspraak met de gemeente) uitvoering geven aan een aantal operationele actiepunten.

BIZ Ter Aar

Naast BIZ centrum Nieuwkoop is ook de BIZ Ter Aar gestart.