Jaarstukken 2018

Ruimtelijke ontwikkeling

Ruimtelijk beleid

Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen
Formuleren Ruimtelijk Beleid 2040
Aansprekende projecten waarmee een bijdrage is geleverd aan het te realiseren ruimtelijk beleid zijn de planvorming rondom Buytewech-Noord, De Verwondering, Damstaete en Teylerspark, Land van Koppen (woningbouw), Paradijsweg westzijde (transformatie), de ontwikkeling van de IKC’s in Ter Aar en Zevenhoven (onderwijs maar ook de gebouwen van de toekomst voor de genoemde kernen) en de discussies rondom de detailhandel in de kernen Nieuwkoop en Ter Aar. Het dossier 'Detailhandel Ter Aar in Beweging' heeft daarbij een groot beslag gelegd op de beschikbare ambtelijke capaciteit.

Implementeren Omgevingswet
In september heeft de raad € 40.000,-- beschikbaar gesteld voor het aanpassen van de vergunningensoftware. De implementatie hiervan loopt. Met deze nieuwe software wordt de digitale omgeving alvast voorbereid voor de behandeling van vergunningsaanvragen welke straks onder de Omgevingswet vallen.

Er is gestart met participatie voor het woningbouwproject Buytewech-Noord. De evaluatie hiervan vormt een blauwdruk voor de participatie van de omgevingsvisie en de betrokkenheid van de klankbordgroep bij dergelijke processen. Ook is nagedacht over met name duurzaamheid en de wijze waarop keuzes en ambities in het omgevingsplan een plek gaan krijgen.

Na het zomerreces is gestart met het selecteren van een bureau voor begeleiding bij het participatietraject en de vormgeving van de omgevingsvisie. Hier was ook de klankbordgroep nadrukkelijk bij betrokken. De energietransitie wordt onderdeel van het participatietraject voor de omgevingsvisie.  

De geplande inwerkingtreding van de Omgevingswet is ongewijzigd en gaat nog steeds uit van 1 januari 2021.

Implementeren woonvisie en prestatieafspraken

In december 2018 zijn de prestatieafspraken WSN en WDA: 'Nieuwkoop 2019-2022: Samen voor sociaal en duurzaam wonen in Nieuwkoop' geactualiseerd en getekend. Daarmee wordt handen en voeten gegeven aan het actieprogramma uit de woonvisie. Bij de actualisatie van 2018 is de toenemende focus op doorstroming de belangrijkste verandering. Doorstroming is een belangrijk instrument om meer (lokale) woningzoekenden kans te laten maken op een passende sociale huurwoning. Verder wordt onverminderd ingezet op betaalbaarheid en verduurzaming van de bestaande voorraad. Daarnaast zijn ook de prestatieafspraken met Vestia wederom vastgelegd. Het mag als bekend worden verondersteld dat zij op genoemde onderwerpen beperkte (onvoldoende) prestatie kunnen leveren. Afgesproken is om dit jaarlijks te monitoren.
Toekomstbeeld gemeente Nieuwkoop vanuit volkshuisvestelijk perspectief
In 2018 is het toekomstbeeld voor onze gemeente vanuit volkshuisvestelijk perspectief geformuleerd. De komende tien jaar worden gekenmerkt door grote veranderingen zoals een groeiende bevolking, de groei van het aantal huishoudens en de toename van 1- en 2-persoonshuishoudens. Het aantal ouderen in onze gemeente zal substantieel toenemen (op dit moment is al 60% van de bevolking ouder dan 40 jaar) terwijl het aantal jongeren zal stabiliseren. We verwachten een grote druk op de goedkope woningvoorraad. Ouderen en mensen met een beperking zullen langer thuis wonen en decentralisatie van de zorg zal leiden tot meer bijzondere doelgroepen. Interveniëren is onvermijdelijk.
In 2018 hebben wij een gericht doelgroepenbeleid geformuleerd dat de beste garantie biedt op een gemengde bevolkingsopbouw voor de vitale kernen, een goed gebruik en rendement van onze maatschappelijke voorzieningen en voor het behoud van de aanwezige detailhandel. Dit houdt in dat we ons gaan richten op het toevoegen van meer levensloopbestendige woningen voor ouderen en betaalbare woningen voor jongeren (appartementen). Met elke nieuwe woning willen we meer huishoudens bewegen tot verhuizen. Zo bieden we kansen voor jongeren en jonge gezinnen.
In 2018 hebben we in samenspraak met Alphen aan de Rijn en Kaag- en Braassem bij de provincie gepleit voor een hoger bouwcontingent door het voeren van een zogenaamd woonoffensief. Bij de provincie is de lijn van minister Ollongren benadrukt:80% bouwen bij de steden en 20% daarbuiten.
Tenslotte is in 2018 gewerkt aan pre-mantelzorg beleid en kleine bouwinitiatieven. In 2019 leggen we dit beleid voor aan de gemeenteraad.
Woondiensten Aarwoude heeft de 6 sociale huurwoningen aan de Middelweg in Ter Aar opgeleverd en richt zich op de realisatie van de 20 comfortwoningen in Damstaete in Langeraar. Woningstichting Nieuwkoop vordert gestaag met de bouw van haar 12 sociale huurwoningen in de Verwondering en met de bouw van de 20 huurwoningen in Teylerspark I in Nieuwveen zijn in 2018 gestart. Bovendien zijn de eerste contouren geschetst voor de locaties van het Koetshuis in Nieuwkoop en het dorpscentrum van Nieuwveen (voormalige wozozo-locatie).

Visie recreatiewoningen gemeente Nieuwkoop
Het bestuurlijk overleg met de gedeputeerde over herbestemming 'recreatie' naar 'wonen' heeft geen positief resultaat opgeleverd. De provincie houdt vast aan het provinciale beleid en vindt herbestemming een ongewenste ontwikkeling. In de provinciale visie Ruimte en Mobiliteit is bepaald dat recreatiewoningen ook als zodanig gebruikt moeten worden. Zij voldoen meestal noch naar locatie, noch functioneel aan de eisen voor reguliere woningen. Het standpunt van de provincie is dat herbestemming  leidt tot verstedelijking buiten steden en dorpen en daarmee effect heeft op het woningbouwprogramma.
Over het besluit van de provincie is de raad en de Stuurgroep van de recreatieparken geïnformeerd.
In reactie daarop is er een gemeentelijke zienswijze ingediend op de ter inzage gelegde provinciale Omgevingsvisie.
We hebben ons georiënteerd op de problematiek van de recreatie woningen in onze buurgemeente De Ronde Venen en het standpunt van "hun" provincie Utrecht. Naar aanleiding daarvan hebben wij bij Zuid-Holland gepleit voor een pilot.

Visie kern Nieuwkoop
De heer Molenaar heeft in samenspraak met de ondernemers zijn bevindingen gerapporteerd aan het college. Er is gewerkt aan een profiel van de centrummanager. Daarin zijn ook de bevindingen van de heer Molenaar leidend. Tevens zullen de bevindingen worden meegenomen in de op te stellen detailhandelsnota.

Wet kwaliteitsborging voor bouwen
Op 1 februari 2018 heeft de raad de verordening Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) vastgesteld. Met dit besluit conformeert Nieuwkoop zich aan de landelijk opgestelde kwaliteitscriteria ten aanzien van de op de uitvoering van dit werkveld betrekking hebbende wetgeving. In december 2018 heeft B&W vervolgens nieuw integraal VTH-beleid vastgesteld waarmee het college laat zien welke strategische keuzes worden gemaakt en op welke wijze wordt getoetst. In 2019 zal het VTH-beleid nader worden uitgewerkt in een uitvoeringsjaarplan.

Nog in voorbereiding is wetgeving die de kwaliteitsborging nog verder moet doen toenemen. Hierbij wordt de positie van de bouwconsument verder versterkt door onder andere het onderbrengen van nu nog publieke taken bij gecertificeerde marktpartijen. Nadat de Tweede Kamer in 2017 instemde met deze nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, is de stemming in de Eerste Kamer over dit wetsvoorstel op 11 juli 2017 op verzoek van de minister aangehouden. Medio 2018 is de minister ingegaan op vragen van de Eerste Kamer en in november 2018 heeft de minister de eerste evaluatieresultaten van uitgevoerde pilots met deze wetgeving aan de Eerste Kamer verstrekt. Op 6 december 2018 heeft de Tweede Kamer opnieuw een debat gevoerd over het bouwtoezicht. Hierbij heeft de minister aangegeven dat zij toch een bredere rol voor de gemeenten voorstaat. Met de VNG wordt nu gesproken over een bestuursakkoord. Het is de bedoeling dat een dergelijk bestuursakkoord medio januari 2019 wordt gesloten. Daarna zal de Eerste Kamer zich opnieuw buigen over het Wetsvoorstel. De verwachting is nu dat de nieuwe Wet kwaliteitsborging bouwen, al dan niet in aangepaste vorm, gelijktijdig met de Omgevingswet wordt ingevoerd.

Monumentenbeleid
In het kader van herijking en herziening van het monumentenbeleid zijn in november 2018 twee inloopavonden gehouden voor eigenaren van gemeentelijke monumenten. Monumenteneigenaren konden reageren op de thema's 'dienstverlening','duurzaamheid', 'ruimtelijke (on)mogelijkheden' en 'subsidies'. De opbrengst van deze informatieavonden zal worden gebruikt voor het formuleren van nieuw monumentenbeleid.

Activiteiten

Activiteit

Realisatie

Implementatie Omgevingswet

Voor het opstellen van een programmaplan is opdracht verleend aan een externe deskundige.

Opstellen Omgevingsvisie

In afstemming met de klankbordgroep (Omgevingswet / visie) is er gestart met het selecteren van een bureau voor het integrale traject van de omgevingsvisie.

Opstellen omgevingsplan Buytewech-Noord

Het opstellen van het omgevingsplanvolgt het traject en de planning van het project Buytewech-Noord.

Opstellen omgevingsplan grondgebied Nieuwkoop

Vooruitlopend op het omgevingsplan is een vereiste dat alle bestemmingsplannen digitaal raadpleegbaar zijn. Bestemmingsplan Korteraar is recent op de landelijke voorziening geplaatst.

Vergroten omvang voorraad sociale huurwoningen

6 sociale huurwoningen zijn opgeleverd, 32 zijn in aanbouw en voor de bouw van 20 sociale woningen is de aanbesteding afgerond.

Ontwikkelen woningprogramma Buytewech- Noord en Langeraar Noord-west

In 2018 is een doorvertaling gemaakt van het reeds geschetste toekomstbeeld in volkshuisvestelijk perspectief naar de woningbouwprogramma’s voor beide uitbreidingswijken. Deze programma’s worden bij de actualisatie van de betreffende grexen ingebracht.

Formuleren Duurzaamheidsdoelstelling Buytwech-Noord en Langeraar Noord-west

In juli 2018 is door de gemeenteraad voor gebieds-ontwikkeling Buytewech-Noord op basis van een uitgebreid participatietraject gekozen voor een integrale verduurzaming (zgn. ‘Midden variant’). Concreet betekent dit dat Buytewech-Noord een groene, waterrijke en bio diverse wijk wordt. Dat de energie voor de verwarming van de woningen, voor warm tapwater en voor alle huishoudelijke apparatuur zoveel mogelijk via zonnepanelen op de daken komt en de nieuwe woonwijk geheel van het gas af is. In de 2e helft van 2018 hebben nieuwe inzichten er ook toegeleid om een eerste stap richting de praktische uitwerking te maken van duurzaamheid en wat dat betekent voor Buytewech-Noord. Deze uitwerking geeft via een 5-tal principes richting aan wonen, inrichting van een duurzame omgeving, bespreekt maatregelen voor klimaatverandering, bereikbaarheid en zelfvoorzienendheid voor als het gaat om energiebeheer.  

In 2019 wordt deze ambitie verder uitgewerkt in het stedenbouwkundig plan.

Actualiseren woningprogramma - periodiek

Zie ontwikkelen woningprogramma Buytewech-Noord en Langeraar Noord-west