Jaarstukken 2018

Sociaal domein

Zorg en leefstijl

Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen

Beleidsdoelstellingen

Zorg en ondersteuning voor ouderen en andere kwetsbare groepen in onze Nieuwkoopse samenleving krijgt niet alleen aandacht binnen het sociale domein. Dwarsverbanden met de portefeuilles ruimtelijke ordening, ruimtelijk beheer en veiligheid worden gezocht en benut.

De gemeente ondersteunt initiatieven voor preventieve gezondheidszorg en anticipeert op veranderingen in de huidige situatie en toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen.

Zorg en ondersteuning worden kwalitatief goed georganiseerd.

Om zorg en ondersteuning goed te organiseren, stimuleert en faciliteert de gemeente maatschappelijke organisaties om hun producten en diensten zo optimaal mogelijk aan de inwoners aan te bieden en hun zichtbaarheid en vindbaarheid te vergroten met oog op de doelen die de gemeente wil bereiken.

De gemeente overlegt met woningbouwcorporaties over huisvesting van ouderen en het levensloopbestendig maken van woningen zodat iedere inwoner van Nieuwkoop op een goede manier zo zelfstandig mogelijk kan leven en wonen.

De gemeente luistert naar signalen vanuit organisaties en (groepen) burgers over wat er goed en niet goed gaat rond zorg en ondersteuning. Zo nodig past de gemeente haar inzet hierop aan.

De gemeente anticipeert op de verdere decentralisatie van de maatschappelijke zorg, waaronder beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Er worden afspraken gemaakt met andere gemeenten in de regio en met maatschappelijke organisaties over ondersteuning en huisvesting voor de meest kwetsbare inwoners.

De gemeente onderschrijft het regionale model voor de jeugdhulp. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), waarbinnen het Jeugd- en Gezinsteam opereert, vormt de spil van de uitvoering. De gemeente behoudt haar coördinerende rol ten opzichte van het CJG.

Het functioneren van Veilig Thuis kan en moet verbeterd worden. Daarvoor zijn extra financiële middelen nodig, in ieder geval in 2017 en 2018. Er wordt nog een plan opgesteld voor de jaren na 2018. Vooralsnog zijn de extra middelen meerjarig begroot.

Ten aanzien van Jeugdhulp blijven er zorgen om de budgettaire kaders. Dit blijft een punt van aandacht. Regionaal wordt gewerkt aan intensivering van de sturing op de transformatie.

Realisatie
Dwarsverbanden met de portefeuilles ruimtelijke ordening, ruimtelijk beheer en veiligheid zijn gezocht en benut, waaronder op de onderwerpen omgevingsvisie, toekomstbeeld wonen en wonen voor bijzondere doelgroepen.

Met het oog op het goed organiseren van zorg en ondersteuning is een traject gestart van heroriëntatie op het Nieuwkoopse zorglandschap. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van de signalen die organisaties en (groepen) burgers geven over wat goed en niet goed gaat rond zorg en ondersteuning. Ook nieuwe ontwikkelingen in aanbod en effecten zoals kostenontwikkelingen worden daarbij meegewogen. Onderdeel van dit traject zijn in ieder geval de keuzes die gemaakt moeten worden over de inkoop van Jeugdhulp, Sociale participatie en Maatschappelijke zorg.  

Ter verdere voorbereiding op de decentralisatie van de maatschappelijke zorg heeft de gemeente een regionaal convenant ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt met andere gemeenten in de regio en met maatschappelijke organisaties over ondersteuning en huisvesting voor de meest kwetsbare inwoners.

Activiteiten

Activiteit   

Realisatie

Verstrekken van maatwerkvoorzieningen aan inwoners die niet zelfredzaam zijn

Er is beter inzicht inde besteding van Wmo PGB's. De realisatie van de Wmo maatwerkvoorzieningen in natura is in lijn met de verwachting.

Bieden van begeleiding en dagbesteding aan inwoners die niet zelfredzaam zijn

Door een intensievere samenwerking tussen uitvoering Wmo en TOM in de buurt is de vraag van inwoners naar begeleiding en dagbesteding beter gemonitord. TOM in de buurt kan hierdoor beter inspelen op de vraag van de inwoner en hun aanbod hierop aanpassen. Resultaat is dat meer inwoners gebruik maken van het aanbod van TOM in de buurt en dit aanbod ook als passend ervaren.

Bieden van mantelzorgondersteuning, waaronder respijtzorg aan mantelzorgers

De regeling respijtzorg is via diverse kanalen (Nieuwkoop Nieuws, flyers, mond-tot-mondreclame) onder de aandacht gebracht. We merken dat de regeling bekender wordt en meer inwoners hier naar vragen.

Van de overige mantelzorgondersteuning zoals het mantelzorgcompliment, dag van de mantelzorg en bemiddeling van respijtzorg vrijwilligers wordt veel gebruik gemaakt.

Coördinatie op dementiezorg

Het afgelopen jaar is door alle betrokken partijen binnen het sociaal domein, zowel professionals als vrijwilligers, gewerkt aan het opzetten van een dementienetwerk. Binnen Nieuwkoop is in kaart gebracht wie er werken binnen de dementiezorg, wie waar in de keten zit en wie welke verantwoordelijkheid heeft. Met als resultaat dat men elkaar sneller weet te vinden en de zorg voor mensen met dementie beter op elkaar wordt afgestemd. Ook ontstaan uit het netwerk nieuwe initiatieven zoals het opzetten van een training: ‘hoe om te gaan met een partner met dementie’. Deze training wordt door professionals van verschillende organisaties gezamenlijk opgezet.

Verbetering overgang van 18- naar 18+ zorg
(verlengde jeugdhulp)

In 2018 is gestart met een gemeentelijke werkgroep 18- naar 18+ zorg. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het Jeugd- en gezinsteam, Tom in de Buurt en het Wmo-loket.
De inzet van de werkgroep is er op gericht dat de aansluiting van jeugdhulp naar Wmo-ondersteuning zo goed mogelijk verloopt. Door met elkaar casuïstiek te bespreken vanuit het perspectief van de aansluiting van jeugdhulp op volwassenenzorg wordt de ondersteuning voor deze doelgroep verbeterd. Er is een motie door de raad aangenomen met als oogmerk zicht te krijgen het aanwezig zijn van perspectiefplannen voor jongeren met jeugdhulp die18 jaar worden.

Implementatie beleidskader maatschappelijke zorg, waaronder het realiseren maatschappelijke opvang / beschermd wonen lokaal en subregionaal.

Er is een regionaal convenant maatschappelijke opvang ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt over ondersteuning en huisvesting voor de meest kwetsbare inwoners. Daarnaast is een begin gemaakt met een pilot rond het verbeteren van bemoeizorg en de ondersteuning bij complexe situaties en zijn voor het eerst lokaal subsidies verstrekt voor de collectieve preventie GGZ voor 2019. Op de pijler 'de ontvangende buurt' is een (onderzoeks)project van start gegaan waarin de vraag centraal staat wat er in een wijk of buurt aanwezig moet zijn, zodat sociaal kwetsbaren daar zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen.

Uitvoeren basistakenpakket en aanvullende diensten JGZ

Het afgelopen jaar zijn de basistaken JGZ en de aanvullende diensten volgens verwachting uitgevoerd.

Evaluatie contract met TOM in de Buurt.

De afspraken van het addendum verlenging contract TOM in de buurt zijn verder uitgewerkt en nagekomen. Het aanbod aan dagbesteding bij Wijdezorg is aantrekkelijker gemaakt en meer geïntegreerd bij activiteiten van de Kaleidoskoop. TOM breed is gewerkt aan een eenduidige kwaliteit en sturing van alle teams. Ook heeft een externe audit bij TOM in de buurt plaatsgevonden met als resultaat dat alle teams een certificaat hebben gekregen. De werkwijze van TOM in de buurt voldoet hiermee aan alle eisen die de Wmo stelt. De samenwerking met stakeholders krijgt steeds meer vorm. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met de servicepluspunten van de Stichting Welzijn Nieuwkoop (SWN). Op twee dagen in de week houdt het servicepluspunt spreekuur tijdens de open inloopmomenten van TOM in de buurt.

Verder verbeteren van de aansluiting tussen professionele en vrijwilligersorganisaties.

Via het subsidiebeleid wordt gestuurd op samenwerking tussen professionele en vrijwilligersorganisaties. De genoemde samenwerking tussen TOM in de Buurt en SWN (zie hierboven) is hiervan een voorbeeld.

Implementatie gezond geregeld.

Regionaal is een ambtelijke werkgroep begonnen met het traject kadernota 2020. Zij hebben in oktober 2018 een opdrachtdocument opgeleverd aan de RDOG die als input diende voor de kadernota 2020. Momenteel werkt deze werkgroep aan de structurele borging van dit proces, zodat wij als gemeenten eerder betrokken zijn en blijven bij het opstellen van de kadernota en de begroting.

Doorlopende verbetering frontoffice sociaal domein

Een traject rond de heroriëntatie op het Nieuwkoopse zorglandschap is van start gegaan. Versterking van de toegangsfunctie/frontoffice maakt hier deel van uit.