Jaarstukken 2018

Bestuur en dienstverlening

Openbare orde en veiligheid

Realisatie van het beleid

Het handhavings- en veiligheidsbeleid is opgesteld. Er is voor gekozen om de kadernota integrale veiligheid en de handhavingsnotitie samen te voegen omdat er veel raakvlakken zijn en deze beleidsdocumenten op een team worden behandeld. De beleidsnotitie is afgestemd met stakeholders en burgers (van buiten naar binnen) alvorens het de bestuurlijke proces inging. De resultaten zijn in de thema`s meegenomen.

Veiligheid in de (huiselijke) omgeving is een belangrijk thema waar veel op is geïnvesteerd. Door burgers actief te betrekken bij politionele en gemeentelijke projecten zijn betere inzichten en is een betere samenwerking tussen deze partijen ontstaan. Veelal zijn punten zoals hardrijden, bereikbaarheid, en sociale problemen besproken. Speciale doelgroepen zoals statushouders hebben bijvoorbeeld diverse bijeenkomsten gehad bij de politie. Hierbij ging het met name om elkaar te kennen en wie de “Nederlandse” politie nu werkelijk is en hoe zij optreedt.

De cijfers omtrent high impact crime (zoals inbraken, diefstal, vernielingen en overvallen) zijn zeer verbeterd. Door een goede communicatie voor deze soorten criminaliteit is het opgevallen dat er meer bewustwording is bij de burger. Daarnaast is actieve handhaving een must. Nieuwkoop is zelfs uitgeroepen tot veiligste gemeente van de regio.

Voor de onderzoeken, vervolgingen en drugs ontruimingen zijn de meeste daders door het OM gestraft. Daarnaast zijn bestuurlijk ook andere, aanvullende maatregelen opgelegd, zoals (tijdelijke) sluiting en gebiedsverboden om bijvoorbeeld drugsoverlast tegen te gaan.

Samen met het JGT, GGD, Brijder en JJW zijn enkele projecten opgestart. Onder meer met jeugd door middel van sporten met een spciale bril te laten voelen wat het is om alcohol op te hebben, maar ook met de jeugd en jong volwassenen het gesprek alcohol en drugs aangaan.

Activiteiten

Activiteit   

Realisatie

Bevorderen van een veiliger leefomgeving door preventie en zelfredzaamheid in meer afgelegen gebieden, waaronder de recreatieparken meer in het bijzonder.

Al eerder is onderzocht of de zomerparken voldoende veilig zijn, doordat de bereikbaarheid voor bijvoorbeeld hulpdiensten is gegarandeerd. Ook is gekeken of de omstandigheden zodanig zijn dat de bewoners zichzelf goed kunnen redden. Daaruit is gebleken dat er behoefte is aan verbetering, maar dat dit lastig is te verwezenlijken. Er is daarom een werkgroep ingesteld om samen met een aantal zomerparkbesturen te bekijken wat kan worden verbeterd. Op basis van een inventarisatie zijn per park sets van aanbevelingen gedaan om de brandveiligheid te verbeteren. Het is aan elk park de maatregelen al dan niet uit te voeren.

Bevorderen rechtmatige informatiedeling met ( publieke ) partners voor een slagvaardiger en effectiever samenwerking in het belang van de leefbaarheid en – integrale – veiligheid van de samenleving.

De informatiedeling met de politie wordt gedaan via de Wet politiegegevens ( Wpg, artikel 19 ). Met de andere partners worden voor het delen van persoonlijke informatie afspraken gemaakt in de vorm van Convenanten, die voldoen aan de privacyregels. De invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming ( AVG ) heeft ook gevolgen voor registratie en delen van data van persoonlijke aard. De effecten daarvan moeten in de praktijk nog blijken.

Beperken en terugdringen van alcoholgebruik door jongeren, 18-minners.

In 2018 is in het kader van het project Sportkantines / Clubgebouwen ook gecontroleerd op alcoholgebruik door jongeren ( naast toezicht op de sluitingstijden ). Van overtredingen is daarbij niet gebleken.  Daarnaast worden ook projecten uitgevoerd om jongeren ertoe te bewegen minder alcohol te drinken.

Jeugdoverlast proberen te beheersen door jongeren zowel te helpen als ook door op excessen toe te zien en aan te pakken.

Uit de klachten en meldingen is gebleken dat er nagenoeg geen klachten of meldingen zijn geweest omtrent jeugdoverlast.

Bij signalen over jeugdoverlast benadert Jeugd- en Jongerenwerk de ( groep van ) betrokken personen en voert Toezicht extra controles op de locatie uit. Doel is om de eventuele overlast weg te nemen, in elk geval te beperken. Er hebben zich in 2018 geen ernstige incidenten voorgedaan.

Begeleiding van het project ‘de buurt bestuurt’ en met behulp van participatie experimenten een nieuwe agenda Integrale Veiligheid en handhaving ontwikkelen.

Voor deelname aan het project ‘De Buurt Bestuurt’ is onder de inwoners geen animo, draagvlak gebleken. Ook de bereidheid om als proef via selecties uit leeftijdscohorten actief te participeren in de nieuwe Beleidsnota Veiligheid en Handhaving was helaas erg beperkt. De betrokkenheid onder inwoners bij specifieke thema’s voor concrete doelgroepen ervaren wij zonder meer als groot. Bij meer algemene, abstracte onderwerpen is en blijft het een uitdaging de inwoners mee te laten denken en praten over het beleid.