Jaarstukken 2018

Sociaal domein

Werk en inkomen

Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen en realisatie  2018

Beleidsdoelstellingen

  • Inwoners laten meedoen aan de samenleving en waar mogelijk aan het werk te krijgen.   
  • Voor wie regulier werk (tijdelijk) niet mogelijk is, bieden wij een vangnet. Bijvoorbeeld inde vorm van begeleiding, vrijwilligerswerk, een passende leerwerkplek of stageplaats om werkervaring en/of vakkennis op te doen.
  • Bij de re-integratie van de hele doelgroep ligt de focus op het werken bij reguliere werkgevers.
  • De inspanningen op het gebied van re-integratie richten zich op de vraag/behoefte van de werkgevers vanuit het principe de werkgever is de belangrijkste partner.
  • Ondernemers en gemeente maken samen sociaal ondernemen tot een succes.
  •    De gemeente vervult een belangrijke voorbeeldfunctie op de arbeidsmarkt als het gaat om het aanbieden van arbeid aan inwoners met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Alle kinderen doen mee, ook kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.
  • Iedere statushouder die in Nieuwkoop gehuisvest wordt heeft een zinvolle daginvulling en werkt aan de eigen inburgering. Hij of zij neemt zoveel mogelijk zelf de verantwoordelijkheid voor een succesvolle toekomst in Nederland.

Realisatie

  • In 2018 is de uitkering van 50 inwoners beëindigd in verband met het aanvaarden van werk.
  • Het bestand is in 2018 gedaald met 30 uitkeringen.
  • In het totaal nemen 100 inwoners deel aan een traject gericht op werk bij Rijnvicus.
  • Uitkeringsgerechtigden voor wie regulier werk (tijdelijk) een stap te ver is, worden verwezen naar Tom in de buurt om maatschappelijk actief te blijven of de worden. Ultimo 2018 zijn 33 personen actief via Tom in de buurt.
  • In 2018 heeft Rijnvicus maatregelen getroffen om het Werkgeversservicepunt te versterken. Eind 2018 is een nieuwe manager voor het Werkgeversservicepunt gestart en per 1 januari 2019 is een aantal nieuwe accounthouders gestart. De accounthouders werken branchegericht.  
  • In samenwerking met de regio zijn in 2018 specifieke projecten opgezet binnen de tekort sectoren (techniek, zorg, horeca en vervoer)
  • In 2018 was er voldoende aanbod van arbeid. De inzet is vooral gegaan naar verbetering van de aansluiting tussen vraag en aanbod.
  • Als werkgever levert de gemeente Nieuwkoop een bijdrage aan het opdoen van werkervaring van jongeren en aan het re-integreren van de bijzondere doelgroepen uit de Participatiewet. Meer informatie hierover vindt u onder programma 5 Bedrijfsvoering onder 5.1 Management en staf.
  • Sinds 1 april 2018 heeft de gemeente Nieuwkoop een overeenkomst met de Stichting Leergeld. De bestaande regelingen voor kinderen (bijdrage fiets, schoolspullen en computer) zijn vanaf die datum ondergebracht bij de Stichting Leergeld. Door deze overeenkomst maken we het indienen van een aanvraag eenvoudiger en laagdrempeliger voor onze inwoners. Hierdoor is het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de regelingen gestegen. In 2018 zijn de bestaande voorziening uitgebreid met de verjaardagsbox, de bijdrage voor schoolreis/werkweek en het dagje uit.
  • Met de start van het project om statushouders beter te laten participeren en re-integreren is de aandacht voor de statushouders afgelopen jaar geïntensiveerd. De statushouders worden zowel door de statushoudersbegeleiders en de vrijwilligers ondersteund bij de weg naar werk en dit werpt zijn vruchten af.

Activiteiten

Activiteit   

Realisatie

Samenwerking tussen de gemeente en het Werkbedrijf vormgeven

Op 1 januari 2018 is Rijnvicus van start gegaan. De nieuwe functies zijn bemenst en een nieuwe overlegstructuur is vorm
gegeven. Periodiek worden er voortgangsgesprekken gevoerd over de uitvoering van de Dienstverleningsovereenkomst.

Bredere mogelijkheden om loonkostensubsidie in te zetten conform het Koersplan Participatiewet.

Sinds 1 januari 2018 is het ook mogelijk voor mensen zonder
arbeidsbeperking maar met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een (tijdelijke) loonkostensubsidie te verstrekken (Opstapsubsidie).
In 2018 is aan één werkgever een opstapsubsidie toegekend t.b.v. een inwoner uit Nieuwkoop. In de praktijk wordt vaker gewerkt met zogenaamde proefplaatsingen. In 2018 zijn 16 proefplaatsingen uitgevoerd, 6 personen zijn geplaatst, 4 lopen op dit moment nog door. Bij 6 personen heeft de proefplaatsing niet direct tot werk geleid.

Voortzetting 'Project Werken in het groen'. Vanuit dit project worden mensen van de SWA gedetacheerd. Daarnaast bestaat de doelgroep uit inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen.
Via deze leerwerkplek is het de intentie door te stromen naar een reguliere werkgever in dit vakgebied.

Het 'Project Werken in het groen' maakt onderdeel uit van de
werkervaringstrajecten van Rijnvicus.
Eind 2018 waren er 6 WSW'ers werkzaam in het groenproject en 3 medewerkers hebben een leerwerkplekovereenkomst via Rijnvicus.

Het programma  'Nieuwkoop werkt'  laten aansluiten bij de (nieuwe) werkwijze van het Werkbedrijf om meer gebruik te maken van Nieuwkoopse bedrijven en instanties bij activiteiten voor werkzoekenden.

In 2018 is geprobeerd samen met de VON een herstart te maken met de website 'Nieuwkoop werkt'. Gaandeweg bleek  dat zowel het aanleveren van klantprofielen als van vacatures moeizaam bleef verlopen. Hierdoor kon de site onvoldoende worden gevuld. Tegelijkertijd trok de arbeidsmarkt aan waardoor de opzet van de website minder goed aansloot bij de behoefte. In het 4e kwartaal van 2018 is daarom gestart met het voorbereiden van een nieuw project.
Dit nieuwe project is in januari 2019 van start gegaan en is er op gericht inwoners van Nieuwkoop persoonlijk (rechtstreeks) te bemiddelen bij werkgevers. Dit is extra inzet boven op de reguliere re-integratietaak van Rijnvicus.

Het realiseren van 4 plekken beschut werk.

In 2018 is de wettelijke taakstelling van 4 behaald.

Intensiveren van de (re-)integratie en participatie van statushouders.

Vanaf januari is een project rond (re-)integratie en participatie van statushouders gestart. Er is een actieplan opgesteld met daarin verschillende doelen. De resultaten zijn erg goed, op dit moment werken 26 statushouders bij een reguliere werkgever en volgen er 24 onderwijs op het ISK, het MBO, het HBO of het WO. Het gaat in totaal om 140 meerderjarige statushouders. De 26 werkende statushouders zorgen ervoor dat 19 van de 79 huishoudens geen uitkering ontvangen.
Daarnaast worden diverse taalactiviteiten georganiseerd om het taalniveau te verhogen, wat ook bijdraagt aan de integratie en participatie van statushouders.

Het gebruik van onze voorzieningen voor kinderen vergroten door het inzetten van de Stichting Leergeld. Hierdoor worden de voorzieningen laagdrempeliger en zal het gebruik naar verwachting toenemen.

Sinds 1 april 2018 werkt de stichting Leergeld voor de gemeente Nieuwkoop. In de periode 1 april 2018 tot 1 januari 2019 heeft de stichting 249 voorzieningen verstrekt aan 75 gezinnen. Dit is een stijging ten opzichte van 2017. Toen zijn er 79 voorzieningen verstrekt aan 47 gezinnen. De toename van het aantal verstrekkingen wordt mede veroorzaakt doordat de bestaande voorzieningen in 2018 zijn uitgebreid met de verjaardagsbox, de bijdrage voor schoolreis/werkweek en het dagje uit.
Ondanks de zichtbare toename van het gebruik blijven we er naar streven dat de daarvoor in aanmerking komende gezinnen gebruik maakt van de Stichting Leergeld.